Ontdek alles over Young professionals

Word jij mijn opvolger?

Ben jij straks de nieuwe vennotabele accountant bij BonsenReuling in de regio Achterhoek? Dan krijg je begeleiding in je werkzaamheden van Frank Maarsingh. Jij wordt zijn opvolger en hij zal jou de fijne kneepjes van het vak leren. In zijn jaren als vennoot heeft Frank veel gezien en geleerd. Wie is die veteraan in het vak waar jij straks door wordt opgeleid? Wie is de man achter de functie? Dat vertelt hij je met alle plezier zelf.

Blogtitel

“Het is geen toeval dat ik bij BonsenReuling in Lichtenvoorde terechtkwam. Ik ben in Aalten in de Achterhoek geboren. Op mijn achttiende rondde ik het vwo af en ben ik naar Arnhem verhuisd. Als afgestudeerd RA woonde en werkte ik nog een tijdje in Nijmegen en Wijchen voor ik jaren later terug ging naar Aalten. Waarom? Voor familie, maar ook voor de Achterhoekse mentaliteit. Die is uniek. Bescheiden, vriendelijk, familiair.”

Waarom maakte je de keuze voor accountancy?
“Dat antwoord is simpel: Ik koos voor accountancy omdat ik goed ben met cijfers en dat in combinatie met een onderneming erg interessant vind. Dat is niet een heel spannend antwoord. De keuze om vennoot te worden had te maken met mijn doel om het hoogst haalbare te bereiken. Vrijheid is een belangrijk thema in mijn werkende leven. En dan bedoel ik vrijheid in handelen en initiatief, om mijn eigen ding te doen zoals ik dat wil. Bij BonsenReuling kan dat.”

Is dat waarom je voor BonsenReuling koos?
“Ja, die vrijheid vind je niet snel bij de grotere kantoren. Maar er zijn tal van redenen om voor BR te kiezen. Bij BonsenReuling ging ik aan de slag als tekenend accountant. Ik bouwde een eigen klantenportefeuille op. Die is zeer divers. Daardoor biedt mijn werk nog een ander soort vrijheid: afwisseling. Die klantenportefeuille kan mijn opvolger straks trouwens overnemen.”

Kun je wat meer vertellen over die klantenportefeuille?
“Het is een mooie mix van onder andere kleine en middelgrote bedrijven Het bijzondere aan mijn portefeuille is dat je heel dicht op de klant zit. Bij de meeste ondernemingen is de directie ook eigenaar. Je hebt nauw contact met ondernemers en geeft ze intensief advies. En daar is ook ruimte voor en dat wordt gewaardeerd.

Hoe denk je dat collega’s je zouden omschrijven?
“Extravert, uitgesproken, gedreven. Ik probeer ook altijd een luisterend oor te bieden. Open communicatie is volgens mij heel belangrijk. En humor. Er moet wel gelachen worden! Ik hoop daarnaast dat mensen mij als betrouwbaar en toegankelijk zien. Binnen het bedrijf ben ik misschien ook wel bekend als het hoofd van de familie Maarsingh.”

Hoe komt dat?
“Omdat zoon Max (27), dochter Emma (26), zoon Wout (23) en schoondochter Pleun (28) allemaal ook in de accountancy werken. Max en Wout werken ook nog eens bij BonsenReuling op hetzelfde kantoor. Als accountant in de Achterhoek kom je al snel bij BonsenReuling terecht. Natuurlijk is er goed overlegd voordat zij bij dit kantoor aan de slag gingen. Intern is erover gesproken of dit wel wenselijk was. Ze hebben ook gewoon de sollicitatieprocedure doorlopen. Maar het is wel een leuk weetje waar de familie bekend om staat. Ik heb mijn kinderen trouwens nooit gepusht om accountant te worden”.

Waarom heb je dat niet gedaan?
“Dat deed ik niet omdat ik iets tegen het vak heb – integendeel, het is een prachtig beroep. Maar ik weet als geen ander hoe zwaar het kan zijn. Het kost je veel tijd en geregeld je avonden. Althans, dat was altijd zo. Nu proberen we meer mee te denken met de toekomstige nieuwe vennoot. Wil je liever 36 of 32 uur werken? Dan is daar zeker ruimte voor. Maar laten we eerlijk zijn, soms moet er even een tandje bijgezet worden. Het is in ieder geval nooit saai.’’

Welke kwaliteiten moet jouw opvolger in huis hebben?
“Als afgestudeerd AA of RA moet je de ambitie hebben om stappen te zetten. Je groeit door naar de positie van vennoot en daar is best wat voor nodig. De sfeer bij BonsenReuling is gelukkig heel goed, dus je komt in een warm bad terecht. Je gaat zelfstandig aan de slag en gaat als het ware ondernemen mét onze klanten: je kijkt overal mee en geeft advies. En dan stuur je nog een team van jonge collega’s aan en werkt mee aan de ontwikkeling van het kantoor. Kortom: je moet zelfstandig, ambitieus en leergierig zijn. Dan kun je veel bereiken bij BR.”

En wat is jouw grootste mijlpaal bij BonsenReuling geweest?
“Vennoot worden. Dat is iets dat ik altijd al wilde. Je moet wel investeren om dat te bereiken, maar je krijgt er veel voor terug. Ik kon meebeslissen en mee-ondernemen. Bijvoorbeeld bij het besluit om een vestiging in Doetinchem te openen. Sinds 2019 ben ik bovendien voorzitter van de maatschap. Dat zie ik ook als een mooie prestatie.”

En binnenkort ga je stoppen met werken. Op welke termijn?
“Binnen nu en vijf jaar. Eerst wil ik mijn opvolger goed begeleiden, zodat die persoon alle kennis en kunde heeft om er een succes van te maken en ik met een gerust hart mijn klanten kan overdragen.”

Wat ga je dan met je tijd doen?
“Veel lezen, niks doen en met de caravan erop uit. Ik heb dan ineens alle tijd voor mijn hobby’s, zoals hardlopen. Maar ik heb ook een honger naar kennis die niet zomaar gestild is. Ik wil blijven leren. Helemaal stoppen met werken zal ik dan ook niet doen. Ik wil van toegevoegde waarde zijn. In eerste instantie voor mijn opvolger en wie weet op welke manier nog meer.”

Zie jij het wel zitten om bij BonsenReuling aan de slag te gaan als accountant en wil je graag doorgroeien naar vennoot? Dan zal Frank je ondersteunen in je nieuwe functie en jou alles leren dat je moet weten. Bekijk hier de vacature en neem contact met ons op.