Ontdek alles over Young professionals

Niels groeit als Assistent accountant dankzij coaching on the job: “ik sta hier nooit stil”

Bij BonsenReuling krijgt iedereen een warm welkom. Maar dat niet alleen! Dankzij jouw buddy op de werkvloer leer je als nieuwe medewerker snel de fijne kneepjes van het vak. Niels zit daarom al sinds zijn eerste dag op de kamer bij Lobke. “Bij haar kan ik terecht met al mijn vragen en zorgen. Bovendien staat ook teamleider Erik altijd klaar om. niet alleen inhoudelijke, maar ook andere vragen te beantwoorden.''

Blogtitel

Door Niels, Assistent accountant

Een werkplek om te groeien
“In 2020 ben ik afgestudeerd aan de hbo-opleiding Accountancy. Ik heb daar veel geleerd, maar ruime praktijkervaring had ik nog niet. Ik had alleen een stage gevolgd bij een ander bedrijf. Via een familielid raakte ik in gesprek met BonsenReuling. Dat bleek een perfecte match te zijn. Het contact was persoonlijk en informeel; iets wat niet altijd gebruikelijk en vanzelfsprekend is binnen de branche. We hebben het gehad over mijn ervaring en ambities maar ook over hobby’s en wie ik ben als persoon. Dat gesprek liep zó goed dat ik direct verder wilde praten over een vaste baan. Zo ben ik inmiddels alweer twee jaar geleden begonnen als assistent accountant.

“Langzaam maar zeker groei ik door. Stilstaan is er niet bij, maar dat vind ik juist fijn. Dankzij de ruimte en begeleiding die ik krijg vanuit BonsenReuling verloopt dat leerproces heel soepel.”

Coaching on the job
“Als beginnend assistent accountant richt ik me vooral op het afronden van jaarrekeningen, aangiften vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting. Ik ben begonnen met relatief makkelijke casussen om de basiskennis en softwarepakketten goed onder de knie te krijgen. Met de tijd kom je steeds vaker een taak tegen die je nog niet eerder hebt gezien of nog niet zelf kunt uitvoeren. Dan kan ik gelukkig altijd ergens terecht met vragen.”

“Als beginner heb ik dus nog wel eens begeleiding en advies nodig. Daarvoor klop ik aan bij Lobke en Erik. Mijn werkplek is bij Lobke op de kamer. Zij is mijn buddy op de werkvloer en neemt de rol van coach op zich. Ze staat altijd voor me klaar als ik ergens tegenaan loop. Coaching on the job is bij BonsenReuling bovendien proactief. Het gebeurt regelmatig dat Lobke even polshoogte neemt, om te zien waar ik sta en of alles nog goed gaat.”

Thuiswerken
“Voor assistent accountants is er ook ruimte om thuis te werken, al maak ik daar niet zoveel gebruik van. Ik vind het fijn om op kantoor te zijn, waar er genoeg anderen zijn om even mee te sparren. Die discipline van naar kantoor gaan doet me ook goed. Toch staan ze er bij BonsenReuling zeker voor open: veel andere medewerkers hebben een vaste thuiswerkdag.”

“Tijdens de lockdowns kon niet het hele team tegelijk op kantoor werken. Als beginner vond ik dat wel even spannend: alles alleen thuis doen was ik nog niet klaar voor. Gelukkig hoefde dat ook niet. We hebben een groot kantoor met veel ruimte. De meer ervaren medewerkers werkten vooral vanuit huis. De jongere garde kon daardoor wél gewoon op kantoor komen, waar altijd één of twee coaches aanwezig waren. Zo kreeg ik alsnog de juiste begeleiding.”

Samen evalueren
“Ik wil elke dag blijven leren. Bij BonsenReuling wordt dat aangemoedigd. Daarom is er meer dan alleen coaching on the job. Eens in het half jaar kom ik met mijn begeleiders samen om mijn voortgang te bespreken. We bepalen wat goed gaat, wat beter kan en waar ik over een half jaar wil staan. Door daar duidelijke afspraken over te maken, weet ik wat er van me verwacht wordt én zorg ik dat ik telkens weer ontwikkel.”

“Zo’n evaluatiemoment is meer dan alleen afspraken maken en feiten bespreken. Er is ruimte om even bij te kletsen, over mijn werk én mijn privéleven. Die twee staan namelijk niet los van elkaar bij BonsenReuling. De persoonlijke benadering en huiselijke sfeer maakt dat het contact onderling als vanzelf gaat. Managers, beginners, andere afdelingen: allemaal kennen ze elkaar en weten ze elkaar te vinden.”

Werken bij BonsenReuling?
Ben jij net als Niels assistent accountant (in opleiding) en wil je een baan waarin je de fijne kneepjes van het vak leert? Ga dan naar onze vacaturepagina.